Tsjechië, altijd opnieuw op ontdekking

Het Boheemse Woud, de groene long van Europa, herbergt een schat aan bijzondere natuur en cultuur, zoals dichte bossen, verborgen meren en schilderachtige kastelen. Dit prachtig bewaard gebleven natuurgebied is de ideale uitvalsbasis voor een actieve vakantie en perfect combineerbaar met een citytrip naar Praag. De hoofdstad van Tsjechië betovert jong en oud met haar historische charme, mysterieuze sfeer en romantische straatjes en gebouwen. Het Boheemse Woud ofte ‘Šumava’ is makkelijk met de wagen bereikbaar op een dagje rijden van Brussel.

Het groene dak van Europa in het zuidwesten van Tsjechië strekt zich aan de grens met Duitsland en Oostenrijk uit over een lengte van 120 kilometer, vanaf het dal van de rivier Chodská Úhlava tot aan de bergpas Vyšebrodský Pr?smyku. Het Boheemse Woud is het decor bij uitstek voor een actief vakantiegebeuren. Na de oorlog werd dit gebied op de kaart gemarkeerd als een grijze vlek, een sperzone. Nu is deze ongerepte natuur samen met het ‘Bayerische Wald’ het grootste aaneengesloten natuurgebied van Centraal Europa. Het middengebergte is een ontdekking voor wandelaars, mountainbikers, fietsers en motorliefhebbers. Voor elk zijn er honderden kilometers aangeduide paden. Fietsen in dit middengebergte is mits de nodige tips ook haalbaar voor senioren.

Tsjechische aristocraten.
In het Boheemse Woud overvalt je meteen het ‘Rode ridder’ gevoel. Je trekt door weidse vlakten met in de verte de silhouetten van eeuwenoude burchten. Kasperk, Rabi of Velhartice zijn slechts enkele van de meer dan 2700 kastelen, paleizen en burchten die verspreid liggen over Tsjechië. Het land kende eeuwenlang diverse monarchen die één of meerdere kastelen bezaten. Om de landerijen te beheren, ontstonden er kleine dorpjes. De kastelen zijn omringd met beeldschone parken en tuinen met zeldzame houtgewassen, beelden en architectonische objecten. Ze zijn een mooi bewijs van het hoge niveau dat de toenmalige bouwkunst bereikte. De eigendommen werden ten tijde van het communisme genationaliseerd, maar na de val van de muur terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaars. Vaak zijn zij al begonnen met de renovatie van de gebouwen en daardoor zijn er veel monumenten weer toegankelijk voor het publiek. Als museum, filmdecor of voor een kasteelverblijf.

Voorbij het Lipnomeer stroomt de Moldau gezwind door het hele land. Volg de rivier stroomopwaarts met een rafting ter hoogte van Zaton tot in het centrum van Cesky Krumlov. Het ‘Brugge van Tsjechië’ heeft een prachtige kasteeltuin. Ook hier kan je in de omgeving heerlijk wandelen en fietsen. De paden zijn goed aangegeven en met de GPS vind je probleemloos je weg, naar het kasteel van Hluboka bijvoorbeeld, het stadje Pisek, het waterkasteel van Zvikov of met de boot naar de brug van Orlik.

Praag voor families.
Praag is de hoofdstad van Tsjechië. Het jaar 870, waarin de Praagse burcht werd gesticht, wordt beschouwd als het begin van de stad. Het is een rijke cultuurstad die nog niets van haar charme heeft verloren. Kromme straatjes en gebouwen in alle bouwstijlen zijn typisch voor het centrum. Zo zijn er Romaanse rotondes, gotische kerken, barok- en renaissance paleizen, Jugendstil, classicistische, kubistische- en functionalistische gebouwen.

Hrad?any met de Burcht, Malá Strana, de Oude Stad inclusief de Karelsbrug en Josefov, de Nieuwe Stad en Vyšehrad maken deel uit van de historische kern van Praag, die sinds 1992 op de lijst van wereldcultuur- en natuurerfgoed van UNESCO staat. Een wandeling door de smalle steegjes, een ontmoeting onder een bloeiende boom in de baroktuin, een tocht met een historische stoomboot, dat zijn de ingrediënten voor een romantische citytrip in Praag.

Ook met kinderen is de historische hoofdstad van Tsjechië geweldig.
Tijdens een rit in een klassieke rode tram kriskras door de historische stad, kijken de kinderen hun ogen uit. De prachtige oude gebouwen van Praag laten zich het best bewonderen vanaf het water. De Moldau stroomt door de stad en wordt overbrugd door de beroemde Karelsbrug. Tijdens een rondvaart zal het gezin zich op en top vermaken. Praag vanaf het water is écht anders. Of wat dacht je van een stadsspel in de stijl van de ‘Da Vinci Code’? Touroperator Outline Travel presenteert samen met hun gids een stadsspel. Die neemt je samen met het gezin mee op een geheimzinnige zoektocht. Opdrachten door de straten, op de metro, keywords en raadsels, het zijn de ingrediënten van een spannende middag in het mysterieuze Praag.

Bij Belgen in Tsjechië.
Outline Travel is gespecialiseerd in reizen naar Tsjechië. De touroperator heeft met Hotel Gandalf en Pension Ji?i?ná eigen accommodaties met daarnaast een eigen buitensportcentrum in het Boheemse Woud. Outline Travel werkt nauw samen met Belgen in Tsjechië.

Op December 2, 2010